Rörblad Saxofon

Du behöver ett saxofonrör som är lätt att spela med. Under de senaste 35 åren har jag provat väldigt många olika rörblad till mina saxofoner och har hittat några favoriter. När jag gjorde ett överslag på vad saxofonrören kostat mig under åren kom jag till 40 000kr innan jag slutade räkna.

Samtidigt har saxofonen varit mitt yrke och den har också betalat sig många gånger om genom alla spelningar och turnéer jag åkt på som frilansmusiker genom åren.

Nu kanske du precis börjat spela saxofon eller har det som hobby och det är superbra det med. Du måste inte lägga stora pengar på saxrör som jag gjort.

Du behöver bara några saxofonrör som passar din saxofon och där du är på din saxofonresa. Så låt oss gå in på de olika röralternativen nu, så att du kan välja rätt rör till din saxofon.

Rörbladets material

Det finns flera olika rörmaterial att välja mellan. Utifrån min erfarenhet har de alla sina för- och nackdelar. Är du nybörjare rekommenderar jag däremot att du håller det enkelt och använder ett standardrör i trä.

När du börjar spela sax kommer du bryta av och skada en del saxrör. Det är en del av processen. Eftersom saxrören kostar en slant är det bra att satsa på ett standardrör. Speciellt som nybörare.

Då blir inte kostnaden så kännbar jämfört med att du har något av de andra rörmaterialen som du kan läsa mer om här nedanför.

Trärör till saxofonen

Det här är den vanligaste typen av rörblad och är gjord av bamburör, ett naturmaterial. Jämfört med de andra röralternativen så är också träröret det billigaste alternativet.

Samtidigt finns det många olika leverantörer och tjocklekar, vilket kan bli lite ”rörigt” (😉) men det här kommer jag reda ut mer i detalj här nedanför.

Med ett trärör till saxen kan du få en varm och fyllig ton. Det kommer inte av sig självt däremot utan du behöver också lära dig embouchure (hur du blåser in i munstycket) och hur du kontrollerar luften som färdas genom instrumentet.

Allt det här kommer med tiden när du övar regelbundet på din saxofon. Men det kan också vara värt att poängtera att alla trärör inte är lika. Det är ett naturmaterial och ibland får man ett saxrör som är ospelbart.

Då är det bra att alltid ha 2-3 saxofonrör i backup, så att man kan ta upp och använda ett annat på saxmunstycket istället.

Satsa på trärör till saxofonen när du börjar spela sax.

Plaströr till saxofon

Det finns många bra plaströr idag som kan ge både en fyllig och rik ton, precis som träröret. Jag hade själv plaströr till min tenorsaxofon under större delen av 90-talet, men det gav en ganska vass ton. Det passar i och för sig bra när du spelar rocksax men för ett jazzigare saxofon sound var det mindre bra.

Nu har de däremot utvecklats så pass mycket att man knappt hör någon skillnad mellan plast- och trärör.

Fördelen med ett plaströr är att de inte kräver några förberedelser utan. så fort du satt det på saxmunstycket kan du spela det direkt.

Nackdelen är att de kostar en hel del jämfört med trärör. Om du köper ett plaströr bör du redan ha lärt dig grunderna i att spela saxofon och att hantera din saxofon. Även plaströr går sönder om de inte hanteras varsamt så det är något att ha med i åtanke.

Syntetiska rör till saxofon

Ett syntetiskt saxofonrör ser ut som ett vanligt trärör men det är syntetiskt. De har många av egenskaperna ett trärör har. Skillnaden är att de inte kräver några förberedelser eller direkt underhåll. De är mer som plaströren i det avseendet.

Jag har spelat mycket på ett syntetiskt saxrör som heter Fibracell under de senaste 15-20 åren. De går att spela på väldigt länge och behåller samma respons under en lång tid.

Som jämförelse kan jag nämna att när ett riktigt bra trärör håller i en vecka så kan du spela på ett fibracell rör i 6 månader utan problem.

De är däremot betydligt dyrare än ett vanligt trärör, men fibracell rören är en av de bästa inovationerna för saxofon på många år.

Samtidigt är det inget jag rekommenderar för nybörjarsaxofonister eftersom de går sönder om man inte hanterar dem på rätt sätt. Det kan bli en kostsam samtidigt som de inte kräver några förberedelser. Ett syntetiskt saxrör är ett bra alternativ när du spelat ett tag och vill ha ett rörblad som kräver mindre underhåll och har en längre livslängd.

Tjocklek

Rörbladets styrka är en viktig faktor att ta hänsyn till. Ett hårdare rörblad ger mer motstånd och kan ge en kraftigare och mörkare ton, medan ett mjukare rörblad ger mindre motstånd och en ljusare ton. Hårdare rörblad är generellt mer lämpliga för erfarna musiker, medan nybörjare ofta börjar med mjukare rörblad.

Känsla

När det gäller styrka är det viktigt att hitta en balans mellan motstå

När det gäller styrka är det viktigt att hitta en balans mellan motstånd och komfort. Om rörbladet är för hårt kan det vara svårt att spela och om det är för mjukt kan det leda till att tonen blir tunn och svag. Det är viktigt att experimentera med olika styrkor för att hitta det rörblad som passar dig bäst.

Olika saxofontyper

Olika saxofoner kräver olika rörblad. Här är några exempel på vanliga saxofontyper och vilka rörblad som passar dem bäst:

Sopransaxofon

Sopransaxofonen är den minsta och ljusaste saxofonen och kräver oftast ett hårdare rörblad än andra saxofoner. Detta beror på att sopransaxofonens munstycke är mindre och kräver mer kontroll.

Altsaxofon

Altsaxofonen är en av de mest populära saxofontyperna och kan använda en bred variation av rörblad. Mjukare rörblad kan ge en ljusare och mer öppen ton, medan hårdare rörblad kan ge en mörkare och mer fokuserad ton.

Tenorsaxofon

Tenorsaxofonen är en större saxofon med ett större munstycke och kräver oftast ett mjukare rörblad än sopransaxofonen. Hårdare rörblad kan ge en kraftigare och mer kontrollerad ton, medan mjukare rörblad kan ge en mjukare och mer avslappnad ton.

Barytonsaxofon

Barytonsaxofonen är den största saxofonen och kräver ett rörblad som är speciellt anpassat för dess större munstycke. Rörblad med medelstyrka passar ofta bra för barytonsaxofonister.

Kända rörbladsmärken

Det finns många märken som tillverkar rörblad, och vissa av de mest kända inkluderar:

Vandoren

Vandoren är ett franskt företag som tillverkar rörblad av hög kvalitet. De erbjuder flera olika modeller och styrkor för att passa olika spelstilar och saxofontyper.

Rico

Rico är ett amerikanskt företag som är känt för sina prisvärda och pålitliga rörblad. De erbjuder ett brett utbud av modeller och styrkor för alla typer av saxofoner.

Hemke

Hemke är ett annat amerikanskt märke som erbjuder rörblad av hög kvalitet. Deras rörblad är populära bland både amatör- och professionella musiker och passar bra för olika saxofontyper och spelstilar.

Legere

Legere är ett kanadensiskt företag som specialiserat sig på syntetiska rörblad. Deras rörblad är kända för sin långa livslängd och konsekventa kvalitet.

Testa olika rörblad

Provspela

För att hitta det bästa rörbladet för dig är det viktigt att prova flera olika märken, modeller och styrkor. Provspela rörblad på din saxofon och lyssna noga på tonen och känslan. Tänk på hur lätt eller svårt det är att spela olika toner och hur mycket kontroll du har över dynamiken och intonationen.

Justera

När du testar olika rörblad kan det vara bra att justera rörbladets position på munstycket. Genom att flytta rörbladet upp eller ned kan du påverka tonen och spelbarheten. Kom ihåg att det kan ta tid att vänja sig vid ett nytt rörblad, så ge det några dagar innan du bestämmer dig för om det passar dig eller inte.

Sammanfattning

Att välja rätt rörblad till din saxofon är en personlig process som kan kräva lite experimenterande. Ta hänsyn till rörbladets material, styrka och vilken typ av saxofon du spelar. Prova olika märken och modeller och justera rörbladets position på munstycket för att hitta den bästa kombinationen för dig och ditt spel.

FAQs

1. Hur ofta bör jag byta rörblad?

Det beror på hur mycket du spelar och hur väl du tar hand om dina rörblad. Generellt sett bör du byta rörblad när de börjar bli slitna, vilket kan vara efter några veckor eller månader av regelbunden användning.

2. Kan jag använda samma rörblad för olika saxofoner?

Nej, olika saxofontyper kräver olika rörblad. Det är viktigt att använda rätt rörblad för din saxofon för att få bästa möjliga ljud och spelbarhet.

3. Hur förvarar jag mina rörblad?

Förvara dina rörblad i en rörbladsask eller ett etui som håller dem platta och skyddade från fukt och temperaturväxlingar. Det är också en bra idé att låta rörbladen torka ordentligt mellan spelningarna för att förlänga deras livslängd.

4. Vad är skillnaden mellan naturmaterial och syntetmaterial i rörblad?

Naturmaterial, oftast rör, ger en varm och naturlig ton, men kan variera i kvalitet och konsistens. Syntetmaterial är gjorda av plast och är mer hållbara och konsekventa, vilket kan vara fördelaktigt för dem som vill ha ett rörblad med längre livslängd och mindre underhåll.

5. Är det bättre att använda hårdare eller mjukare rörblad?

Det beror på dina personliga preferenser och spelstil. Hårdare rörblad ger mer motstånd och en kraftigare ton, medan mjukare rörblad ger mindre motstånd och en ljusare ton. Erfarna musiker tenderar att föredra hårdare rörblad för bättre kontroll och projektion, medan nybörjare ofta börjar med mjukare rörblad för att underlätta spelbarheten. Det är viktigt att experimentera med olika styrkor för att hitta det rörblad som passar dig bäst.


Publicerat

i

av

Etiketter: